Nie jestes zalogowany. Do momentu zalogowania sie lub zarejestrowania sie nie bedziesz mogl chociazby zakladac nowych watkow... Rejestracja to 20 sekund!
Zapamiętaj

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wilamowianie
02-04-2010, 21:50
Information Wilamowianie
Wilamowianie, zapomniana grupa etniczna z pogranicza śląska i małopolski, mówiąca pięknym językiem wilamowskim - wymysiöerys. Chcesz coś więcej dowiedzieć się o Wilamowianach i języku wilamowskim, zajrzyj na strony:

1. Wilamowianie
2. Język wilamowski
3. Zaklaszczcie na naszym pogrzebie ("Polacy zniszczyli tę kulturę" - mówi cicho starsza kobieta w kolorowej chustce.)
4. Martwy język żywych ludzi
5. Wikisłownik - kategoria:Język wilamowski
6. Testowa Wikipedia w języku wilamowskim
7. Szansa na życie - Wilamowice
odpowiedz
11-10-2010, 15:35
RE: Wilamowianie
znasz kogoś kto mówi w tym języku?

odpowiedz
11-10-2010, 20:04
Znam Tymoteusza Wiktora Króla, który zgłębiał znajomość języka Wilamowskiego u pana Józefa Gary. Tego ostatniego też znam i parę razy gościłem w jego domu. Pan Józef w tym roku skończył 81 lat.
odpowiedz
11-10-2010, 21:33
No to idźcie sobie porozmawiać po wilamowsku

odpowiedz
11-10-2010, 21:41
Temat warty zainteresowania, choć myślę, że ciężko będzie to rozprowadzić do większego grona ludzi.
odpowiedz
12-10-2010, 16:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2010 16:47 przez Henryk Mościbrodzki.)
Tym tematem zajmuję się już ponad 4 lata. O pomoc poprosił mnie ten osobnik który jest opisany w artykule pt. "Młody redaktor z Wilamowic". Aktualnie mam na tapecie OCR słownika autorstwa Hermanna Mojmira pt. "Wörterbuch der deutschen Mundart von Wilamowice". Może uda mi się go umieścić na niemieckojęzycznych wikiźródłach, wtedy będzie on dostępny dla wszystkich zainteresowanych. Jak ktoś jest ciekaw tego dzieła, to może sobie pobrać skany tego słownika, którego linki znajdują się na Forum o Wilamowianach i języku wilamowskim. Oczywiście wymagana jest rejestracja. Mogę też podać adresy linków na "PW", ale polecam lekturę przedmiotowego forum.
odpowiedz

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Potwierdzenie kodem
Przepisz tekst z obrazka po lewej do poniższego pola tekstowego. Taki proces jest niezbędny, by zapobiec wysyłaniu wiadomości przez automaty.
Potwierdzenie kodem
(wielkość znaków nie ma znaczenia)

Skocz do:

KontaktStrona główna - Łazowianie.plWróć do góryWróć do forówWersja bez grafikiRSS