|
blog Tadeusza
|
|
30-06-2010, 23:39
|
|||
|
|||
|
RE: blog Tadeusza
http://www.naszemazury.eu/index.php?opti...113c2a1e0e - artykul z 2006r.
Sąd w Zawierciu wydał już w tej sprawie jeden wyrok – sprawę warunkowo umorzono, a po rocznym okresie próbnym umorzenie nabierze mocy. Umorzenie nabrało mocy w 2007r. |
|||
|
30-06-2010, 23:49
|
|||
|
|||
(30-06-2010 23:31)Lenka napisał(a): Żyleta ,ale jak to z tym budżetem,zablokowali już? to byla przemosnia.. meritum jest takie ze aktualne zadłużenie jest dużo dużo większe niż za czasów Tadzia [w tej sprawie zachęcam do przeglądu dokumentów ogólnodostępnych w archiwum urzędu] co uniemożliwia realne inwestycje w ciągu przyszłej kadencji.. sesjda rady od listopada bedzie polegać na podjęciach tylko i wyłącznie decyzji o spłacie zadłużenia.. |
|||
|
30-06-2010, 23:59
|
|||
|
|||
| RE: blog Tadeusza | |||
|
01-07-2010, 00:08
|
|||
|
|||
|
kolezanka widac mocno kuleje z ekonomi.. a no wiadomo to stad ze w planie budzetu na kolejny nastepny rok sa zapisane wydatki i zyski, wydatki zazwyczaj sa wyzsze jednak zyski niekoniecznie.
|
|||
|
01-07-2010, 00:17
|
|||
|
|||
(30-06-2010 23:59)Lenka napisał(a):(30-06-2010 23:49)zyleta napisał(a): .. sesjda rady od listopada bedzie polegać na podjęciach tylko i wyłącznie decyzji o spłacie zadłużenia.."Tylko i wyłącznie" też jest przenośnią? Zadłużenie gminy to Twoim zdaniem mało istotny problem? Yyy... to w takim razie co jest istotnym problemem, jeśli nie finanse, bez których karuzela się nie kręci? ![]() A co powiesz na brak fachowości w remontowaniu budynku biblioteki miejskiej? Któremuś urzędnikowi nie chciało się dopilnować remontu budynku i zaledwie kilka tygodniu po skończeniu 1. remontu jest 2. remont który poprawia niedoskonałości po 1. remoncie. - oczywiście kosztuje to 2x więcej. Skoro inż. Czop ma odpowiadać za urzędnika, który zanieczyścił jakiś teren [zakładając że ten zarzut jest prawdziwy, a nie wyssany z palca] to burmistrz Kaczyński powinien odpowiadać za urzędnika, który nie dopilnował remontu budynku biblioteki. Proste jak budowa cepa. |
|||
|
01-07-2010, 00:19
|
|||
|
|||
(30-06-2010 23:59)Lenka napisał(a):(30-06-2010 23:49)zyleta napisał(a): .. sesjda rady od listopada bedzie polegać na podjęciach tylko i wyłącznie decyzji o spłacie zadłużenia.."Tylko i wyłącznie" też jest przenośnią? Otóż to - nie wiadomo niczego. Osobiście jednak zmierzam do tego, by odciążyć od złych zarzutów Tadeusza, bo jak na chwilę obecną wszyscy obrzucają go obelgami z każdej strony. W każdym piekielne zainteresowanie budzą sprawy sądowe tego człowieka, które (Waszym zdaniem) mogą mieć ewentualny wpływ na zarządzanie. Przy czym każdy z was dotychczasowo pomija jego bardzo istotne, ludzkie cechy, które Z PEWNOŚCIĄ będą miały na zarządzanie wpływ... a nie ewentualnie. Mianowicie, czy któryś z poprzedników zechciał wspomnieć o wykształceniu technicznym inż. kierunek budowy dróg i mostów kolejowych? Pracowitości? Przede wszystkim ma jeden kręgosłup moralny... w odróżnieniu do Kaczyńskiego. (co mogę poprzeć i umocnić jawnym dowodem). I właśnie to, co wymieniłam powyżej będzie miało z pewnością ogromny wpływ na działania Tadeusza. A nie jego przeszłość powiązana z sądem... |
|||
|
01-07-2010, 00:28
|
|||
|
|||
|
Lepszy od Obamy lepszy od Busha
Oddaj swój głos na Czopa Tadeusza ![]() ![]() ![]() ![]() :exclamati
|
|||
|
01-07-2010, 06:31
|
|||
|
|||
|
01-07-2010, 10:07
|
|||
|
|||
(01-07-2010 00:08)Gość napisał(a): kolezanka widac mocno kuleje z ekonomi.. a no wiadomo to stad ze w planie budzetu na kolejny nastepny rok sa zapisane wydatki i zyski, wydatki zazwyczaj sa wyzsze jednak zyski niekoniecznie.Otóz to,małe mam pojęcie o ekonomi, ale nie można obarczać tylko Kaczyńskiego o gminne długi, wszyscy wymagają żeby na jego ulicy załatano "dziury",wykosili trawę,posprzątali,pomalowali itp. Najlepiej jest nic nie robić,nie remontować,nie naprawiać,nie malować,nie kosić,nie budować. Wtedy nie będzie długu,a w Łazach nie będzie NIC! |
|||
|
01-07-2010, 10:51
|
|||
|
|||
|
studentko ekonomii, widocznie nie doszłaś jeszcze na swoich zajęciach do wykładów z dźwigni finansowej a wypowiadasz się ze znawstwem w temacie długu
otóż Kaczor chwyta ostatnią okazję na dofinansowanie z pieniędzy europejskich inwestycji przeprowadzanych w naszej Gminie mamy teraz ostatni rok, gdzie możliwe będzie aplikowanie o te pieniądze, za chwilę już ta możliwość ustanie... jeśli jest możliwość dofinansowania inwestycji na poziomie 80% a nawet 50% to trzeba zrobić wszystko żeby takie dofinansowanie dostać jeśli nie ma się na wkład własny należny te pieniądze pożyczyć wszystkie pieniądze, które Kaczor pożycza idą na INWESTYCJE Gmina Łazy pozyskała dofinansowania największe w powiecie zawierciańskim, więcej od Zawiercia, więcej od wszystkich pozostałych gmin powiatu razem wziętych, bez tego nie byłoby nas stać na te wszystkie remonty szkół, boiska, pracownie komputerowe itp Tadzik pożyczał na pensje urzędasów, bo tak gospodarował ze w październiku brakowało na pensje nauczycieli i innych którym płaci gmina i z tego pożyczania co zrobił? ktoś sobie przypomina cokolwiek trwałego poza Klaudiuszem...? przypominam że rządził 12 lat a Kaczor dopiero trzy... porównajcie poziom inwestycji z tych 12 lat i ten z tych trzech ile zrobił Czop remontów szkół? żadnego, ile boisk zbudował? żadnego ile pozyskał pieniędzy? w granicach zera.... bo nawet budynek klubu sportowego w Rokitnie robił juz Kaczor choć po Tadku odziedziczył klasyczny montaż fianasowy Tadzika: 100% wkład gminy, choc juz wtedy można było spokojnie dostac dofinansowanie na poziomie 50% a przy takich inwestycjach za Kaczora Gmina jeszcze nie doszła ze wskaźnikiem długu do tego poziomu, który objął Kaczor w 2006 wystarczy poczytać ów budżet, na który się ktoś tam powołuje teraz trzeba było pożyczyć kilka milionów, żeby sfinansować wkład własny w oczyszczalnię i pierwszy etap kanalizacji, za kilka lat wchodzą w życie dyrektywy obligujące takie gminy jak nasza do posiadania oczyszczalni, jeśli nie zrobimy jej teraz pożyczając kilka milionów i Bogu dziękując że udało się dostać dofinansowanie, to za kilka lat musielibyśmy pożyczyć ponad dwadzieścia milionów, żeby zbudować oczyszczalnię z własnych środków albo płacić drakońskie kary za jej brak, przypominam że budżet Gminy oscyluje w granicach 30 milionow tu też można mieć żal do Tadzika bo piętnaście lat temu można było w zasadzie bez problemu uzyskać sfinansowanie całości budowy takiej oczyszczalni, z czego skorzystało wiele okolicznych gmin, ale Tadzik miał w głowie może klub szachowy, nie wiem nie wspomnę nawet, że Tadzik podpisał biegiem umowę na wykonanie basenu za 13 000 000 zł mając na to w zasadzie 5 000 000 zl i okłamując radnych że resztę już praktycznie załatwił (wszyscy pamiętamy chodziło o wybory i to słynne zdjęcie Tadzika w kasku na tle dziury )Kaczor dostał na dzień dobry między oczy do zapłacenia 8 000 000 zł których nie miał... może i mamy teraz piękny basen, ale ani nas nie bylo stać na niego wtedy, ani teraz, bo choćby Kondzio się wściekł to i tak basen jest deficytowy z definicji... choć w sumie można by cenę podnieść 3x i wtedy ok kto mądry to rozumie, głupiemu szkoda nawet tłumaczyć mgr ekonomii
|
|||
|
01-07-2010, 11:05
|
|||
|
|||
(01-07-2010 10:51)mgr ekonomii :) napisał(a): studentko ekonomii, widocznie nie doszłaś jeszcze na swoich zajęciach do wykładów z dźwigni finansowej a wypowiadasz się ze znawstwem w temacie długu...Nareszcie!!! Dzięki,za jak na razie jedyną,logiczną wypowiedź w tym temacie. |
|||
|
01-07-2010, 15:14
|
|||
|
|||
|
Drudzy przedmówcy, Ci popierający p. Kaczyńskiego i Ci co są za p. Czopem, jesteście jednostronni, brak u was obiektywizmu.
Jestem z wykształcenia informatykiem i przyznam moja wiedza nt. ekonomi jest nikła, więc zadam pytanie. Jeśli plan budżetu gminy był taki idealny, to dlaczego został początkowo zakwestionowany przez RIO [Regionalną Izbę Obrachunkową]? Pozdrawiam serdecznie wszystkich przedmówców i sugeruję polanie się kubłem zimnej wody. :] |
|||
|
01-07-2010, 18:52
|
|||
|
|||
|
I cisza...
Cwaniaki postKaczyńskie nagle nie wiedzą co powiedzieć. A może jednak Maciek nie jest taki idealny? |
|||
|
01-07-2010, 18:54
|
|||
|
|||
|
01-07-2010, 19:36
|
|||
|
|||
|
Co Polak to zdanie - cytując przysłowie.
Nie chce w żaden sposób bronic Tadeusza Czopa, bo jest mi do tego tak samo blisko jak Januszowi Korwin-Mikke do Leszka Millera. ![]() Ale jestem obiektywny i widzę dużo niedociągnięć w inwestycjach p. Kaczyńskiego. Przede wszystkim biblioteka publiczna jak jeden z moich przedmówców raczył zauważyć, a raczej jej remont, który skończył się i zaczął ponownie ze względu na niedociągnięcia firmy budowlanej. Nie analizowałem dokumentów na tenże temat, ale na moje oko to drugi remont poprawia pierwszy remont, co jest skandaliczne. Dwa razy płacimy za to samo. To jest absurd! Jeżeli się mylę, proszę mnie poprawić, bo jak podkreśliłem, nie przeglądałem tych dokumentów, a moja opinia jest wyłącznie po tym co widziałem na własne oczy. Pozwolę sobie zauważyć, że parapety w gimnazjum w Łazach są zdewastowane. Kto o zdrowych zmysłach robi w szkole parapety plastikowe wystające 40cm. poza ścianę? |
|||
|
01-07-2010, 19:38
|
|||
|
|||
|
Post wyżej jest moim postem. Zapomniałem się zalogować.
|
|||
|
01-07-2010, 19:38
|
|||
|
|||
|
co do biblioteki to znam temat i wiem, że została zgłoszona reklamacja na remont i ani gmina ani biblioteka nie ponosiła za to żadnych kosztów.
|
|||
|
01-07-2010, 20:12
|
|||
|
|||
|
Została złożona reklamacja czy reklamacja została uwzględniona i to nie gmina poniosła koszty ponownego remontu? - to jest znaczna różnica.
Nie znam dokładnie tematu stąd chętnie bym się dowiedział. |
|||
|
01-07-2010, 21:06
|
|||
|
|||
|
Pozwolę sobie ustalić to osobiście z dyrektorką budynku.
Tak czy inaczej wiem, że firma miała zrealizować zamówienie zadane i tego nie zrobiła w pełni, stąd podejrzewam, że gmina dodatkowych kosztów nie poniosła. |
|||
|
01-07-2010, 21:29
|
|||
|
|||
|
Jeśli firma nie zrealizowała pełni zadania, za które dostała pieniądze, to znaczy że cześć pieniędzy jest wyrzucona w błoto.
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości

)