|
[wydzielone] Krystyna Koczur
|
|
05-10-2010, 18:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2010 00:12 przez Lukasz.)
|
|||
|
|||
|
[wydzielone] Krystyna Koczur
a pewnie nie każdy wie że była dyrektorka z przedszkola w zamian za pozbawienie jej funkcji dyrektorki chce też wystartować...
|
|||
|
05-10-2010, 20:30
|
|||
|
|||
|
RE: radny nowak
Zapewne ściągała majtki dzieciom!? My na takie zachowanie nie dajmy się nabrać!
|
|||
|
05-10-2010, 21:24
|
|||
|
|||
| RE: radny nowak | |||
|
06-10-2010, 06:41
|
|||
|
|||
|
bad z tego co wiem jest to niezliczona ilość skarg od pracowników na nią
|
|||
|
06-10-2010, 07:05
|
|||
|
|||
|
Z rozmowy z pracownikami przedszkola wynika, że byli zadowoleni z szefowania Pani Krystyny Koczur. Jak o niej mówią: "Wymagający szef", "Jak wyrzucą ją drzwiami to wejdzie oknem."
I taki właśnie powinien być dyrektor. To dzięki uporowi pani dyrektor udało się załatwić wiele spraw. Jeżeli chodzi o jej zdymisjonowanie. Sytuacja nie jest prosta z punktu widzenia prawa. Kadencja ówczesnej wtedy dyrektor przedszkola mijała z końcem lipca. Został ogłoszony konkurs. Jedynym kandydatem była Krystyna Koczur - ówczesny dyrektor przedszkola. Co dziwne, konkurs przegrała. Dlaczego "co dziwne" - a no dlatego, że moim nie ma możliwości przegrania rozpisanego konkursu przez jedynego kandydata. Krystyna Koczur była p.o. dyrektora przedszkola do końca sierpnia. Z początkiem września na stanowisku dyrektora zastąpiła ją Pani Beata Potasińska. Jak sama mówi - "nie wygrałam konkursu, nawet nie brałam w nim udziału. Burmistrz Kaczyński zaproponował mi to stanowisko i zgodziłam się." Moim zdaniem jest to zachowanie na granicy przyzwoitości. |
|||
|
07-10-2010, 20:01
|
|||
|
|||
| RE: radny nowak | |||
|
07-10-2010, 20:17
|
|||
|
|||
|
Może sobie cos wytłumaczymy,
czy pani dyrektor została 'zdjęta' z funkcji czy skończył się już jej czas? Bo skoro została odwołana,to nie mogła startować w konkursie. |
|||
|
08-10-2010, 18:10
|
|||
|
|||
|
"Kadencja ówczesnej wtedy dyrektor przedszkola mijała z końcem lipca."
"Został ogłoszony konkurs. Jedynym kandydatem była Krystyna Koczur - ówczesny dyrektor przedszkola. Co dziwne, konkurs przegrała." -> w momencie gdy skończyła się jej kadencja. Nie ma regulacji prawnej co do tego stanowiska - ile kadencji może zajmować je jedna osoba. Więc gdy skończyła się jej kadencja, wystartowała w konkursie - normalna kolej rzeczy, miała do tego prawo. Była jedynym kandydatem, a konkurs przegrała. Kuriozalna sytuacja w moim przekonaniu. |
|||
|
08-10-2010, 21:22
|
|||
|
|||
|
A w moim przekonaniu nie jest kuriozalna, bo ilość kandydatów w liczbie 1 nie może determinować rozstrzygnięcia konkursu. To by było kuriozum. Przykład ?
Wyobraźmy sobie sytuację, że w konkursie startuje 1 osoba X, która kompletnie nie nadaje się na to stanowisko (załóżmy, że ma kiepskie referencje, małe doświadczenie, złą opinie, wątpliwe umiejętności, etc.). Kuriozum byłoby, gdyby Gmina była zobligowana do rozstrzygnięcia konkursu na korzyść tej kandydatki X. Dlatego też Gmina posiada prawo powierzenia funkcji p.o. dyrekcji danej osobie na okres (bodajże) pół roku, po czym znów ogłasza konkurs. Podobnie zresztą jest, o ile mi się zdaje, z przetargami. Ogłoszenie przetargu i zgłoszenie się chętnych nie obliguje Gminy do pozytywnego rozstrzygnięcia przetargu. Zaznaczam - o ile się orientuję ... Pozdrawiam, M. |
|||
|
09-10-2010, 07:13
|
|||
|
|||
|
To można również odczytać jako nadużycie władzy. Prosty przykład - już w czerwcu chodziły pogłoski, że Krystyna Koczur będzie ubiegać się o mandat burmistrza miasta i gminy Łazy.
Burmistrz Kaczyński postanowił utrudnić jej to i zmniejszyć jej szanse na wygraną nie powierzając jej stanowiska dyrektora przedszkola na następną kadencję. Każdy odczuta to inaczej. Wg. mnie jeśli przedszkole finansowo stoi dość nieźle, jest coraz więcej chętnych dzieci do przedszkola, wyremontowane zostało przedszkole wewnątrz, sala gimnastyczna w budynku filii przedszkola na dawnym osiedlu ZMS została wyremontowana i dyrekcja znalazła chętnego, który będzie wypożyczał tą salę, co przyniesie miesięczny dochód w granicach 300 zł. [1 godz. w tygodniu]. To tylko cześć dokonań, które miały miejsce za jej kadencji. W moim przekonaniu, nie było żadnych przesłanek merytorycznych, aby nie powierzyć jej stanowiska dyrektora na następną kadencję. |
|||
|
09-10-2010, 07:44
|
|||
|
|||
|
no cóż, chcialbym zaznaczyc ze komisja konkursowa nie składa się z Bumistrza tylko o ile pamiętam z przedstawiciela organu prowadzącego czyli własnie Burmistrza ale tez i z przedstawiciela Kuratorium, związków zawodowych (w liczbie az 3 związków w 15 osobowym zakładzie pracy!), przedstawiciela załogi i jeszcze kogoś.... i taka własnie komisja, niezalezna przeciez od Burmistrza, nie powołała pani dyr na panią dyrektor...
a jeslii chodzi o pogloski, to co, majac na uwadze jakies pogloski Burmistrz nie moze byc przeciw czyjejs kandydaturze? |
|||
|
09-10-2010, 12:20
|
|||
|
|||
(09-10-2010 07:13)marek.ziaja napisał(a): To można również odczytać jako nadużycie władzy. Prosty przykład - już w czerwcu chodziły pogłoski, że Krystyna Koczur będzie ubiegać się o mandat burmistrza miasta i gminy Łazy. Pan wybaczy, według mnie to bzdury. Po pierwsze, jeśli chodzi o nierozstrzygnięcie konkursu i powołanie, nazwijmy to umownie, kuratora - święte prawo uregulowane w polskich przepisach. Po drugie, żyjemy w tak małej społeczności, że takie osoby jak była już Pani Dyrektor są powszechnie znane. Według mojej oceny usunięcie jej ze stanowiska w żadnym stopniu nie zmniejsza jej szans na wygraną, bo niby w jaki sposób ? (09-10-2010 07:13)marek.ziaja napisał(a): Każdy odczuta to inaczej. Wg. mnie jeśli przedszkole finansowo stoi dość nieźle, jest coraz więcej chętnych dzieci do przedszkola, wyremontowane zostało przedszkole wewnątrz, sala gimnastyczna w budynku filii przedszkola na dawnym osiedlu ZMS została wyremontowana i dyrekcja znalazła chętnego, który będzie wypożyczał tą salę, co przyniesie miesięczny dochód w granicach 300 zł. [1 godz. w tygodniu]. To tylko cześć dokonań, które miały miejsce za jej kadencji. W moim przekonaniu, nie było żadnych przesłanek merytorycznych, aby nie powierzyć jej stanowiska dyrektora na następną kadencję. Kolejny raz się z Panem nie zgodzę. To, że jest coraz więcej dzieci chętnych to raczej efekt wchodzenia w wyż demograficzny, w całej Polsce odnotować można zwiększoną liczbę dzieci zapisywanych do przedszkoli. Wyremontowanie przedszkola wewnątrz - tutaj zasługi upatrywałbym w organie prowadzącym czyli Gminie Łazy, więc przypisywanie tego Dyrekcji jest średnio trafione. A poza tym jak Pan napisał "nie było żadnych przesłanek merytorycznych", Pan wybaczy ale po Łazach chodziły różne pogłoski nt. atmosfery w pracy i stosunku Dyrekcji do pracowników. |
|||
|
09-10-2010, 12:34
|
|||
|
|||
|
Osobiście rozmawiałem z pracownikami przedszkola i w rozmowach ze mną wyrażali zadowolenie z 'dyrektorowania' Pani Koczur. Jeśli chodzi o plotki, sam się nimi nie zajmuję, ale z doświadczenia wiem, że rozsiewają je zazwyczaj osoby, które w żaden bądź nikły sposób nie mają wiedzy na dany temat.
Nie chce w żaden sposób być tzw. obrońcą Pani Koczur, jednak wedle moich ocen nie było merytorycznych przesłanek do odwołania konkursu i nie przyjęcia wygranej Pani Koczur za fakt. Jeśli chodzi o obniżenie szans na wygraną... Cóż, to jest jasne. Jako dyrektor szkoły miała wyższy status społeczny i kontakt z wszystkimi rodzicami a nie tylko z rodzicami w jej grupie. |
|||
|
09-10-2010, 22:23
|
|||
|
|||
(09-10-2010 12:34)marek.ziaja napisał(a): Jeśli chodzi o obniżenie szans na wygraną... Cóż, to jest jasne. Po pierwsze, odnosząc się do wyższego statusu społecznego, sugeruje Pan iż wyborcy głosują tylko na osoby "lepszego sytuaowania" co może pośrednio obrażać wyborców i kandydatów, nieprawdaż ? Idąc tym tokiem myślenia, powinno się wyeliminować bierne prawo wyborcze osobom na etacie pracownika fizycznego bądź np. studentom, bo nie posiadają wysokiego statusu społecznego... To tylko moja daleko idąca, nieco uszczypliwa interpretacja jednak dziwi mnie jaki związek ma wyższy status społeczny z szansami w wyborach samorządowych. W końcu mamy demokrację, tutaj każdy powinien być równy ![]() Po drugie, Pani ex-Dyrektor wystarczająco długo pełniła swoją publiczną funkcję by pokazać się jako organizator, zarządca, ewentualny "społecznik" i by zaprezentować się potencjalnym wyborcą. Wszyscy, a na pewno zdecydowana większość, zna Panią ex-Dyrektor więc to, że 3 miesiące przed wyborami utraciła stanowisko Dyrektora i nie ma już kontaktu z wszystkimi rodzicami nijak się ma do szans w wyborach. Poza tym dodam od siebie, że argument iż Pani ex-Dyrektora straciła kontakt z wszystkimi rodzicami na rzecz rodziców tylko ze swojej grupy jest odrobinę absurdalny. Dlaczego ? Ponieważ myśląc na poważnie o walce o fotel burmistrza, nie miała chyba zamiaru agitować wyłącznie rodziców przedszkolaków .... M. |
|||
|
10-10-2010, 08:19
|
|||
|
|||
|
Amputuje Pani/Pan słowa, których nie wypowiedziałem.
Powiedziałem jedynie, że jako dyrektor przedszkola miała kontakt z większą grupą ludzi niż jako opiekun grupy. Jeśli chodzi o wyższy status społeczny - z najnowszych wyników instytutu mediów z Gliwic wynika, że Polacy chętniej głosują na osoby o wyższym statusie społecznym niż oni sami. Moja teza opiera się na tym, iż w większości rodzice dzieciaków przedszkola pracują na niższych stanowiskach niż kadra zarządzająca. |
|||
|
10-10-2010, 10:43
|
|||
|
|||
|
A ja nadal się będę upierał, iż sylwetka w/w osoby jest już mieszkańcom naszego miasteczka dobrze znana i wpływ odsunięcia ze stanowiska na wynik wyborów, jeśli w ogóle, to liczony będzie w promilach ....
Zresztą usunięcie ze stanowiska (choć wolałbym używać sformułowania "wygaśnięcia kadencji" bo przecież tak to się odbyło) nie przeszkadza w tym, by w/w osoba prezentowała swoje osiągnięcia, dokonania, wykształcenie, etc. przyszłym wyborcom .... |
|||
|
10-10-2010, 11:15
|
|||
|
|||
|
Jeśli chodzi o moją opinię na ten temat, to choć nie znam przyczyn usunięcia w/w Pani ze stanowiska uważam, że to jest niezależne od czegokolwiek, jako że nadal pracuje w tejże instytucji.
|
|||
|
10-10-2010, 11:23
|
|||
|
|||
|
Koczurowa to tzw plan B pana Tadeo C... wiadomo dlaczego ten pan musi miec plan B
|
|||
|
10-10-2010, 11:25
|
|||
|
|||
|
jeśli chodzi o badania instytutu z Gliwic to Burmistrz ma wygrana w kieszeni
ilu jego wyborców czyli mieszkańców Gminy Łazy ma podobny status czyli są Burmistrzami? hehehehe
|
|||
|
10-10-2010, 12:30
|
|||
|
|||
|
CZYLI NIEOFICJALNĄ BUDOWĘ domku jednorodzinnego i wykończenie od a do z ma już w kieszeni? tak to można rozumieć?
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości