|
Transport miejski i regionalny
|
|
09-11-2010, 14:46
|
|||
|
|||
|
Transport miejski i regionalny
Witam,
Mam pytanie odnośnie transportu w naszej gminie i poza nią, jak to wszystko wygląda ? czy jesteśmy tylko skazani na przewozy regionalne, by się np dostać do Dąbrowy Górniczej, ? Dzwoniłem przed chwilą do KZK GOP, aby uzyskać informacje, jak wygląda proces wstąpienia gminy w ich "szeregi", pytałem również, czy były jakiekolwiek zgłoszenia gmin z powiatu zawierciańskiego odnośnie członkowska w KZK GOP, oczywiście żadna z gmin nie stara się podjąć współpracy. Czy nie warto się integrować w kwestii transportu publicznego? Kto w ogóle za to w Gminie odpowiada ?
|
|||
|
09-11-2010, 15:44
|
|||
|
|||
|
RE: Transport miejski i regionalny
jak nie wiadomo o co chodzi....
... $$$ :-) |
|||
|
09-11-2010, 15:56
|
|||
|
|||
|
jestem za tym aby gmina działała z KZKGOP, ponieważ pociągi jeżdżą jak jeżdżą i byłoby dobrze gdyby oprócz pociągiem dało się też jakoś inaczej dojechać
|
|||
|
09-11-2010, 16:12
|
|||
|
|||
|
Już nie wspomnę o niższych cenach...
teraz pytanie do fachowców: kto w Gminie za to odpowiada ? |
|||
|
09-11-2010, 18:13
|
|||
|
|||
|
Tak dla ścisłości to KZK GOP jeździ przez naszą Gminę, chyba nawet zatrzymuje się w Grabowej. Do tego jakiś czas temu było podnoszone na forum o tym, że są plany "zerwania kontaktów" z KZK GOP.
A co do nawiązania współpracy, żeby można było np. dojechać do Dąbrowy to według mnie pomysł nie do końca może się udać. Dlaczego ? Chyba nie sądzicie, że KZK GOP które głównie skupia uwagę na miastach konurbacji śląskiej, rzuci wszystkie swe siły do obsługi Łaz ? Nie sądzicie chyba, że autobus będzie jeździł co pół godziny. Takie rozwiązanie byłoby dla nich po prostu nierentowne ... Według mnie pozostaje nam "przyjaźń" z Przewozami Regionalnymi. Nadzieją są jeszcze Koleje Śląskie - spółka założona przez władze samorządu województwa, które mają uzupełniać ofertę Przewozów Regionalnych w naszym regionie. Co ciekawe swoją uwagę skupiać będą przede wszystkim na trasie Częstochowa - Gliwice. Na tabor póki co składają się pociągi typu ELF (nowocześniejsze niż FLIRTy), do tego są plany kupna i gruntownego remontu innych składów. pozdrawiam |
|||
|
09-11-2010, 19:12
|
|||
|
|||
|
Owszem, w Grabowie się zatrzymują autobusy KZK GOP, a czy nie można by było zintegrować Powiatu Zawierciańskiego z liniami KZK? Moim zdaniem byłoby to opłacalne nie tylko dla pasażerów. Aktualne połączenia są rzadkie, drogie i raczej mało popularne, czemu nie ma się co dziwić.
A co do Kolei Śląskich, to ciekaw jestem co z tego wyniknie, bo posiadają chyba tego samego zarządcę, co Przewozy Regionalne- samorząd województwa. |
|||
|
09-11-2010, 22:30
|
|||
|
|||
|
Od nowego RJ w grudniu ewentualnie pierwszej jego korekty na przełomie lutego/marca mają zacząć jeździć Koleje Śląskie.
|
|||
|
11-11-2010, 12:43
|
|||
|
|||
|
Witek, nie wiem czy się dobrze orientuję ale samorząd województwa jest jedynie udziałowcem spółki Przewozy Regionalne.
A co się tyczy Kolei Śląskich, to wyłącznym udziałowcem jest województwo śląskie. Kierownictwo spółki to m.in dyrektor Wydziału Transportu i Komunikacji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego. Nie możemy więc powiedzieć, że zarządca jest ten sam... pozdrawiam
|
|||
|
12-11-2010, 16:26
|
|||
|
|||
|
Fakt, masz rację, zarządca nie jest ten sam. Nie zmienia to jednak faktu, że transport publiczny jest w naszym rejonie zaniedbany i najwyższa pora, by to zmienić....
|
|||
|
12-11-2010, 17:13
|
|||
|
|||
|
Ta, kupili 2 sztuki pociągów FLIRT i się cieszą. Jechałem raz i powiem tak: żenada. Mało miejsca nie wygodne. Ktoś z dużymi barkami ledwo się mieści na siedzeniu. Jedyne 21 wiek zawitał, bo pociągi są wyszczelnione, nie ma hałasu, klima działa. Ludzie i tak będą zadowoleni, bo nadal żyją komuną i nigdy nie byli na zachodzie.
|
|||
|
04-12-2010, 22:19
|
|||
|
|||
|
Po co wam KZK przecież dojazd do centrum dąbrowy autobusowi zajmie z 45min, wydaje mi się ze poza PKP jedyną alternatywą są własne samochody
|
|||
|
05-12-2010, 10:53
|
|||
|
|||
|
Taa...
|
|||
|
07-12-2010, 14:36
|
|||
|
|||
|
Sugeruje wszystkim korzystającym z usług PR zapoznanie się z poniższym wykazem ograniczenia kursowania pociągów tejże spółki od dnia 12.12.2010r.:
http://www.przewozyregionalne.pl/img_in/...202011.pdf |
|||
|
08-12-2010, 01:27
|
|||
|
|||
|
Śląskie PR zawieszają 8 połączeń w dniach 8-10 grudnia
Podobnie jak inne zakłady Przewozów Regionalnych, Śląski Zakład PR w Katowicach, mając na celu utrzymanie stabilnego obowiązującego do 12 grudnia br. rozkładu jazdy pociągów REGIO w okresie trudnych zimowych warunków atmosferycznych podjął decyzję o zawieszeniu połączeń kolejowych w dniach 8 ? 10 grudnia 2010. Zawieszone pociągi to: 1. pociąg nr 1121 relacji Częstochowa (13.15) ? Myszków (13.47); 2. pociąg nr 1122 relacji Myszków (15.05) ? Częstochowa (15.35); 3. pociąg nr 6013 relacji Tarnowskie Góry (6.02) ? Herby Stare (6.54); 4. pociąg nr 6018 relacji Herby Stare (10.11) ? Tarnowskie Góry (11.00); 5. pociąg nr 6017 relacji Tarnowskie Góry (15.48) ? Herby Stare (16.40); 6. pociąg nr 6022 relacji Herby Stare (17.24) ? Tarnowskie Góry (18.33); 7. pociąg nr 113 relacji Zawiercie (5.08) ? Gliwice (6.38); 8. pociąg nr 118 relacji Gliwice (14.26) ? Zawiercie (15.56). |
|||
|
12-12-2010, 12:31
|
|||
|
|||
|
Wspaniale, doszedł nam pociąg InterRegio do Wrocławia.
Ale czemu zatrzymuje się w Łazach jadąc tylko w stronę Wrocławia, a w stronę Lublina już nie, ja się pytam? |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości