|
4 lata patrzenia władzy na ręce
|
|
05-12-2010, 10:55
|
|||
|
|||
|
4 lata patrzenia władzy na ręce
Komitet Wyborczy Wyborców Macieja Kaczyńskiego-Skutecznie dla Łaz 21 listopada 2010 roku otrzymał 10 mandatów na 15 możliwych w radzie miasta i gminy Łazy, dzięki czemu Burmistrz Maciej Kaczyński ma w radzie miejskiej bezwzględną większość.
Burmistrz Kaczyński nie ma na kogo 'zwalać' swoich ewentualnych zaniechań, błędów, nic nie robienia. Panie Burmistrzu, szanowna Rado... Wjeżdżając na drogi lezące w powiecie zawierciańskim kierowca przeżywa szok. Na tych drogach nie da się swobodnie poruszać. Istna tragedia. Drogi dąbrowskie są wyczyszczone do asfaltu, nasze wręcz przeciwnie. Panie Burmistrzu, Panie Starostwo... Aż tak bardzo podoba wam się śnieżny kolor, że wszędzie musi on być, a szczególnie na drogach? Ja też lubię biały kolor, ale zdecydowanie wolałbym, aby drogi były czarne, odśnieżone, a tak nie jest. Dlaczego? Znając przebiegłość Pana Knopa, zaraz nam zostanie wmówione, że drogi te podlegają pod zarząd powiatowy. Dobrze, załóżmy, że tak - 100% dróg w gminie Łazy jest powiatowych. Panie Burmistrz... Kiedy i w jaki sposób będzie Pan interweniował u decyzyjnych organów, aby drogi na terenie gminy Łazy były systematycznie odśnieżane? |
|||
|
05-12-2010, 10:58
|
|||
|
|||
|
RE: 4 lata patrzenia władzy na ręce
Z tego co mi wiadomo zarówno Burmistrz jak i Radni (a przynajmniej kilku z nich) systematycznie interweniuje, nawet mnie się zdarzyło interweniować, ale niestety podejście widziane pozostawia wiele do życzenia (jest na forum)
|
|||
|
05-12-2010, 11:11
|
|||
|
|||
|
Dobrze, że interweniują, w końcu za coś pieniądze pobierają. Tylko, że inna kwestia mnie interesuje. Kiedy zostanie to załatwione? Ja głosowałem za "SKUTECZNIE dla gminy" i wymagam, aby ich starania były skutecznie, a nie były 'po prostu'.
|
|||
|
05-12-2010, 11:16
|
|||
|
|||
|
Że tak powiem, są betony, które można łatwiej przebić, oraz te, które ciężej.
Sam widziałem jaka jest różnica między drogami powiatowymi w Dąbrowie, a w Łazach, więc wiem o czym mówisz. Niestety, gdybyś przysłuchał się temu nagraniu co zamieściłem w temacie dot. zimy, to widziałbyś, że bardzo ciężko przekonać pracownika PZD, że wcale nie jest tak łatwo jak mu się wydaje. Natomiast z tego co wiem, do Wojewódzkiego Zarządu Dróg została przekazana skarga radnych na PZD. |
|||
|
05-12-2010, 13:40
|
|||
|
|||
|
Jeżeli jakiegoś problemu [w tym wypadku odśnieżania ulic] nie da się załatwić, to znaczy, że władza jest NIESKUTECZNA [co nie jest jednoznaczne z 'SKUTECZNIE dla gminy'].
Każdy beton da się rozbić - kwestia siły i odpowiednich narzędzi, w tym wypadku siły argumentów i odpowiednich narzędzi negocjacyjnych. |
|||
|
05-12-2010, 13:48
|
|||
|
|||
(05-12-2010 11:11)KonstruktywnaOpozycja napisał(a): Dobrze, że interweniują, w końcu za coś pieniądze pobierają. Tylko, że inna kwestia mnie interesuje. Kiedy zostanie to załatwione? Ja głosowałem za "SKUTECZNIE dla gminy" i wymagam, aby ich starania były skutecznie, a nie były 'po prostu'.Witam. Drogi przedmówco,chciałbym się odnieś do twoich słów.Tak się składa że kiedyś byłem radnym w innej gminie, w Łazach mieszkam od 12 lat natomiast drażnią mnie pomówienia że radny bierze za to czy tamto pieniądze to niech zapycha.Cały czas śledzę to forum i większość tylko o tym wspomina odnoszę wrażenie że przez zazdrość,bo to w końcu 700zł. Ale czy ktoś się zastanowił że ten czy inny radny niestety ale z obowiązku musi brać udział w komisjach i sesjach,oprucz tego jeżeli chce coś załatwić dla swojego okręgu,to musi swoje wychodzić nietylko w gminie ale też w powiecie czy innych instytucjach.To wszystko kosztuje, nie tylko poświęcony czas /a to są konkretne pieniądze/ale i fizyczną kasę.Powiesz zapewne po to Cię wybrali? masz rację ale za to że ty nie chcesz lub Ci się nie chce coś zrobić dla siebie i innych nie wydajesz w ten sposób własnych pieniędzy i nikt się niezastanowił skąd ma to on wziąść.W radzie zasiadają zarówno Ci co pracują na etacie gdzieś tam, jak i tacy co prowadzą swoją działalność,noi oczywiście emeryci. Jedni w okresie komisji czy sesji muszą wziąść swój urlop żeby spełnić swój obowiązek przez co pozbawiają się swojego ustawowego wypoczynku a to z pwenością odbija się na jego rodzinie i nie tylko,dródzy nie będąc w pracy po prostu nie zarabiają tu chyba nie trzeba komentować,a trzeci ma czas i swoją emeryturkę.Tego chyba też nie trzeba komentować.Każdy może sobie policzyć ile to wszysko kosztuje.Nie wspomnę o masie zaproszeń które napływają całym strumieniem i wszystkich w jakiś sposób trzeba wspomóc,a to tylko dla tego że radny bieże jakieś pieniądze.A może trzeba wprowadzić coś innego?Jeżeli chcemy żeby nas ktoś reprezentował w gminie czy powiecie to przy wyborach zadeklarójmy się że będziemy sami utrzymywać radnego i wtedy go rozliczmy co miesiąc ze swojej pracy w radzie. Przepraszam nie chciałem żeby to było odebrane jak jakieś tlómaczenie się,po prostu tak to wygląda od środka.Są to jakieś koszty i ktoś to musi ponieść,chociarz zdażają się radni którzy od początu deklaróją się że swoją dietę przeznaczają na jakiś społeczny cel,ale wyjaśniam że są to tylko tacy którzy mają wysokie dochody i mogą sobie na to pozwolić tak zwani lokalni filantropi. Jeżeli będę mógł jeszcze coś wyjaśnić w tej kwesti to z przyjemnością odpowiem,tylko muszę zaznaczyć że proszę o kulturę a na pewno dojdziemy do pozytywnych wniosków. Pozdrawiam. Mieszkaniec Łaz |
|||
|
05-12-2010, 20:27
|
|||
|
|||
|
Szanowny Panie "były radny"...
Z grzeczności zasugeruję, aby przed opublikowaniem wiadomości przeczytał Pan jej treść. Na przyszłość uchroni to Pana przed uśmieszkami ludzi, spowodowanymi niezliczoną ilością błędów ortograficznych i stylistycznych Pańskich wypowiedzi. Przytoczę kilka: "tłómaczenie" -> ó = u? "dródzy" -> ó = u? "oprucz" -> ó = u? "wziąść" -> ś? "bieże " -> ż = rz? "zadeklarójmy" -> ó = u? Cóż, pozostaje jedynie mieć nadzieje, że faktycznie nie zasiada Pan już w radzie miejskiej jakiejkolwiek miejscowości i że nie pisał Pan oficjalnych podań w takiej formie, w jakiej jest powyższa wypowiedz. |
|||
|
05-12-2010, 21:03
|
|||
|
|||
|
przejrzyj swoje byki konstruktywny.... jest ich pare....
stylistyka też na bakier. |
|||
|
05-12-2010, 21:16
|
|||
|
|||
| RE: 4 lata patrzenia władzy na ręce | |||
|
06-12-2010, 14:35
|
|||
|
|||
|
Zgadzam się ludzie narzekają na nasze drogi w gminie i na chodniki słyszałem rozmowy np.pod totalizatorem:)ale to jest Fakt i skandal!!!!Dzisiaj widziałem jak kobieta nie mogła pchać wózka z dzieckiem w centrum Łaz....wizytówka!!!!!Niech ktoś się weżmie za jaja!!Kupa wstydu......a drogi mogą być czarne....patrz droga od ciągowic do zawiercia......dziękuje
|
|||
|
06-12-2010, 16:25
|
|||
|
|||
|
wybory powinny byc w marcu.
przez cala zime drogi bylyby czysciutkie ;]
|
|||
|
06-12-2010, 17:00
|
|||
|
|||
|
06-12-2010, 18:35
|
|||
|
|||
(06-12-2010 17:00)Gość napisał(a):Mnie osobiście bardziej drażnią błędy ortograficzne niż takie drobne literówki. Styl wypowiedzi również nie jest jakiś zły, widziałem tutaj gorsze.(05-12-2010 21:16)estral napisał(a):(05-12-2010 21:03)Gość napisał(a): przejrzyj swoje byki konstruktywny.... jest ich pare.... |
|||
|
08-12-2010, 17:46
|
|||
|
|||
|
Za kadencji Pana Tadeusza Czopa zrobiony był projekt stworzenia na skwerku przy ulicach Jaśminowa i Polna [tam gdzie przechodzi procesja w Boże Ciało] placu im. Jana Pawła II z tablicą upamiętniająca jego osobę. Z jakiś powodów projekt ten nie został zrealizowany.
Może warto wrócić do tego pomysłu? Może warto wzbogacić ten projekt o tablicę upamiętniającą 96 ofiar katastrofy smoleńskiej? Co Państwo o tym sądzicie? Zwracam się z prośbą do administratora tego portalu o stworzenie anonimowego sondażu na portalu lazowianie.pl w tej sprawie. |
|||
|
08-12-2010, 18:29
|
|||
|
|||
|
09-12-2010, 20:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2010 22:29 przez Lukasz.)
|
|||
|
|||
Cytat:GośćWięc drogi Panie będziemy rozliczać i te 700 zł i 1600 zł, i brak nowych dróg i fatalnie przebiegającą inwestycję kanalizacji i słabą edukację w naszych szkołach ... bo mamy do tego prawo. A jeśli się to komuś nie podoba to niech zrezygnuje z funkcji radnego!!! Mieszkaniec Łaz |
|||
|
10-12-2010, 04:00
|
|||
|
|||
|
To jakieś nieporozumienie, źle Panstwo postrzegacie rolę radnych, ktorzy tworzą organ STANOWIĄCY I KONTROLNY jakim jest Rada Miejska a to Burmistrz jest organem wykonawczym.
A poza tym 700 złotych nie jest wynagrodzeniem bo Radny pracuje społecznie. To ekwiwalent za utracone wynagrodzenie kiedy to radny jest na komisjach, sesjach bo wówczas nie ma go w pracy. Nie mylcie Panstwo pojęć i funkcji radnego oraz soltysa. |
|||
|
10-12-2010, 10:09
|
|||
|
|||
|
Wybrani radni podejmują najważniejsze decyzje w sprawach dotyczących gminy wiec moim zdaniem spełniaja przede wszystkim funkcje również ładnie przedstawioną w funkcjach partii politycznych mianowicie funkcje rządzenia. Opozycja również o czym chyba nawet nie wie. Radny nie jest zawodowym politykiem !
|
|||
|
10-12-2010, 21:28
|
|||
|
|||
|
Prosiłem kilka dni temu o stworzenie na tym portalu anonimowego sondażu dla mieszkańców. Niestety do dzisiaj nie został taki stworzony. Pan administrator nie miał czasu, czy władzy gminy z Panem burmistrzem na czele, który delikatnie rzecz ujmując z kościołem zbyt wiele nie ma wspólnego, taki sondaż nie jest na rękę, bo mogłaby odzwierciedlać lokalne poparcie tego pomysłu? Proszę o rzeczową odpowiedz.
|
|||
|
10-12-2010, 21:50
|
|||
|
|||
(10-12-2010 21:28)KonstruktywnaOpozycja napisał(a): Prosiłem kilka dni temu o stworzenie na tym portalu anonimowego sondażu dla mieszkańców. Niestety do dzisiaj nie został taki stworzony. Pan administrator nie miał czasu, czy władzy gminy z Panem burmistrzem na czele, który delikatnie rzecz ujmując z kościołem zbyt wiele nie ma wspólnego, taki sondaż nie jest na rękę, bo mogłaby odzwierciedlać lokalne poparcie tego pomysłu? Proszę o rzeczową odpowiedz. Mam krótkie pytanie: kto miałby ten pomysł sfinansować? |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości

przez cala zime drogi bylyby czysciutkie ;]