|
Budżet Gminy Łazy
|
|
14-04-2011, 11:58
|
|||
|
|||
|
Budżet Gminy Łazy
Na stronie Urzędu miasta podstrona, która dotyczy budżetu jest (wg. stanu na dzień 13.04.2011) w budowie ... i to od 02.01.2010 roku!
W związku z tym, ze nasza Gmina niechętnie chwali się sprawami budżetu także w Biuletynie Informacji Publicznej - wybierając do aktualności podawanie informacji o zbiórkach odpadów itd. postanowiłem stworzyć temat, gdzie będzie można porozmawiać i zaprezentować w sposób troche bardziej dostępny uchwały Rady Miasta w sprawie budżetu, ktore trzeba sobie samemu wyszperać z gąszcza wszystkich pozostałych uchwał Rady kadencji 2010-2014. Także zaczynając pozwolę sobie wkleić odnosniki do stron traktujących o sprawach jakże trudnych i jakże ważnych dla mieszkańców naszej Gminy : Budżet na 2011 rok : http://bip.lazy.pl/userfiles/file/Uchwal...014/15.zip A także uchwała w sprawie Wieloletniej Prognozy Finansowej Gminy Łazy na lata 2011-2015: http://bip.lazy.pl/userfiles/file/Uchwal...014/14.zip Co myślicie drodzy forumowicze o tych dokumentach, cyferkach, deficycie???? |
|||
|
14-04-2011, 16:10
|
|||
|
|||
| RE: Budżet Gminy Łazy | |||
|
14-04-2011, 23:09
|
|||
|
|||
RE: Budżet Gminy Łazy
(14-04-2011 16:10)Gość napisał(a): http://bip.lazy.pl/userfiles/file/Uchwal...2014/8.doc drodzy mieszkancy Gminy, wypisujcie sie kto z Was jeszcze po 6-7 latach pracy dostaje w swojej firmie "dodatek za wieloletnia prace" tak jak nasz Pan Burmistrz ?:>>>>> |
|||
|
15-04-2011, 07:24
|
|||
|
|||
|
porównajcie zarobki tego burmistrza i poprzedniego tylko się nie zdziwcie za bardzo
|
|||
|
15-04-2011, 08:38
|
|||
|
|||
|
Dobry temat kolego, nie wiedzialem, ze z finansami Łaz jest az tak zle :OOOOOO
Wg tych dokumentów jeszcze pod koniec tego roku zadłużenie gminy może wynieść aż 27 milionów złotych a dochody na ten rok sa na poziomie 45,6 mln co daje stosunek 59,2 % :OOOO Jak do tego odnosi sie Pan Maciej Kaczyński? Jedyne co widać to przeprowadzany jest konkurs na księgowego budżetowego i oby była to osoba bardzo merytoryczna bo bedzie musiala sie wykazac nielada kreatywnoscia. IMO pewnie po to jest przyjmowana
|
|||
|
15-04-2011, 09:09
|
|||
|
|||
(15-04-2011 07:24)Gość napisał(a): porównajcie zarobki tego burmistrza i poprzedniego tylko się nie zdziwcie za bardzo Ja mam jedno pytanie-rozmawiamy o biezacych sprawach i problemach czy historii? Bo mam wrazenie, ze wiele osob w naszej Gminie zyje porownaniami z Panem T.Czopem tylko i wylacznie. Smutne to zeby miec ambicje tylko w tym zakresie. Na zakonczenie postu mam taka konkluzje, ze zarowno zarobki poprzedniego jak zarobki obecnego burmistrza sa wg mnie na nieakceptowalnym poziomie tym bardziej biorac pod uwage budzet - bo to o nim chcialbym podyskutowac z gminnymi specjalistami :] |
|||
|
15-04-2011, 09:35
|
|||
|
|||
|
Pewnie napiszecie, że jestem jakiś prokaczyński czy coś, ale spójrzcie tak:
Nic się nie dzieje, zadłużenie ROŚNIE POWOLI (dlaczego?) - tak jak było za Czopa - źle Jest sporo inwestycji, zadłużenie ROŚNIE SZYBKO (acz większość inwestycji jest finansowana w większości ze środków UE) - źle Tym co ni wiedzą chciałbym pozwolić zauważyć, że kranik finansowy UE zakręcają dla Polski w przyszłym roku, więc wszystkie inwestycje, których Gmina nie rozpocznie w 2011 mogą nigdy nie zostać rozpoczęte. Swoją drogą, wieloletnia prognoza finansowa mówi wyraźnie jak się będzie kształtował budżet w najbliższych latach. I nie ma tu nic do gadania to ile będzie księgowych i jakie, chodzi o to, żeby tworzyć póki jest to możliwe. Taki mi się wydaje jest zamysł Burmistrza, a co by nie mówić sporo nowych rzeczy powstaje. |
|||
|
15-04-2011, 11:35
|
|||
|
|||
|
Nie kwestionuje inwestycji samych w sobie, ale ich wielkosc w stosunku do naszych mozliwosci.
Sam burmistrz wypowiada sie tak: "...Projekt budżetu jest bardzo trudny. Zawarto w nim realizację dawno oczekiwanych inwestycji. Te zadania będą wymagać odważnych posunięć dotyczących dalszego zadłużenia gminy. Stworzymy jednak możliwość poprawy warunków życia mieszkańców. Trudność wiąże się również z procesem bilansowania wydatków i dochodów bieżących. Równowaga ta została zachwiana wraz z oddaniem do użytku krytej pływalni – przyznaje burmistrz Łaz Maciej Kaczyński..." cały artykuł z którego zaczerpniety jest cytat pochodzi z : http://www.kurierzawiercianski.pl/articles/1237 I teraz kolejna sprawa-sa inwestycje lepsze i gorsze. Te obecnie realizowane w zaden sposob nie przyczynia sie do rozwoju Gminy, nie spowoduja zainicjowania kolejnych bo niby co dokladnie ma wspoldzialac z oczyszczalnia? Sama inwestycja przyniesie ile nowych miejsc pracy?kilka?kilkanascie max ? Czy wytworzy sie dzieki temu jakis dochod dodatkowy dla Gminy czy poprostu bedziemy miec cos "prawie" za darmo na co nas nie stac hm??? |
|||
|
16-04-2011, 13:40
|
|||
|
|||
|
Oczyszczalnia teraz musi być z winy prawa europejskiego, to nie jest niczyj "wymysł".
|
|||
|
18-04-2011, 10:15
|
|||
|
|||
(16-04-2011 13:40)Lukasz napisał(a): Oczyszczalnia teraz musi być z winy prawa europejskiego, to nie jest niczyj "wymysł". Prawo polskie tez wymaga pewnych rzeczy od gminy, mowie tutaj miedzy innymi o Ustawie o Finansach Publicznych i co? Na chwile obecna wg. wyliczeń nasz budzet na 2011 ledwie spelnia kryteria deficytu okreslonego w w/w Ustawie. Biorac pod uwage, ze jego realizacja rzadko kiedy jest realizowana w 100% to smiem twierdzic, ze juz w tym roku mogą wystapic problemy z pozostawaniem w zgodzie z Ustawa. Tego Gmina sie nie boi ? Skad taka wybiorczosc nagła, ze jedne przepisy decudujemy sie realizowac w 100% i sie boimy konsekwencji niezrealizowania a innych wg mnie wazniejszych bo dotyczacych wszystkich aspektow naszej Gminy juz nie ? |
|||
|
18-04-2011, 15:38
|
|||
|
|||
|
Widze, ze w Gminie tylko Pan Panie Łukaszu jest desygnowany do "opieki" nad forum i to nie tylko od strony technicznej...naprawde bardzo mi przykro, ze nikt z władz naszego miasta nie ma odwagi zabrac glosu.
Jesli ktos czyta to forum chcialbym zwrocic uwage, ze coraz wiecej osob (takze w naszej gminie) korzysta z internetu i stosuje go jako jedno z podstawowych srodkow komunikacji. A komunikacja z wyborcami to wazny aspekt rzadzenia (celowo juz nie mowie z mieszkancami bo niektorych procz czynnego prawa wyborczego nic wiecej nie interesuje). We wlasnym interesie zatem powinniscie Panstwo sie oddzywac a nie tylko zagladac :-) |
|||
|
18-04-2011, 19:21
|
|||
|
|||
|
Piszę na forum jako ja, a nie jako pracownik UM, bo gdybym to robił to pisałbym całkiem inaczej.
Nie wiem jak się ma kwestia realizacji zapisów Ustawy o Finansach Publicznych, natomiast zasłyszałem gdzieś, że z braku kanalizacji do jakiegoś tam roku są pewne kary finansowe i tyle. |
|||
|
19-04-2011, 09:20
|
|||
|
|||
|
No to zatem jeszcze wiekszy szacunek Panie Łukaszu za to, ze sie Panu tak poprostu chce...
...wracajac jednak do glownego watku i przepisów Na podstawie Art 246 Ustawy o Finansach Publicznych Gmina powinna poinformować i udostepnic informacje z Regionalnej Izby Rozrachunkowej na temat kontrolowanych przez ta Izbe uchwał z budzetu, finansowania deficytu czy prawidłowosci kwoty długu Gminy. Ostatnie dane jednak nie sa chyba najlepsze bo Izba wydala 07.03.2011 roku negatywne opinie !!!! w sprawie finansowania deficytu i prawidłowości obliczenia kwoty długu. Link dla zainteresowanych : http://www.rio.katowice.bip.net.pl/?a=2221 Ciekawe jest, ze nikt nigdzie o tym nawet nie wspomnial, nie zauwazyl. Coprawda na stronie nie ma udostepnionego dokumentu, ale na szczescie mamy Ustawe o Dostępie do Informacji Publicznej takze mysle, ze bedzie sie dalo cos z tym zrobic by spoleczenstwo moglo poznac tez te dane. Ze swojej strony zlozylem juz wniosek o ich udostepnienie i zobaczymy co tam napisane.[/size] |
|||
|
19-04-2011, 12:26
|
|||
|
|||
(19-04-2011 09:20)lazik napisał(a): No to zatem jeszcze wiekszy szacunek Panie Łukaszu za to, ze sie Panu tak poprostu chce... jestem pod wrażeniem ktoś całkiem ma sporą wiedze. i cieszę się że tacy ludzie są jeszcze w naszej gminie. może w następnych wyborach coś się zmieni, i zacznie ktoś nas godnie reprezentować i działać. pozdrawiam.
|
|||
|
20-04-2011, 15:22
|
|||
|
|||
|
Odnosnie wiedzy wlasnie zwiazanej z finansami publicznymi chcialbym napisac w tym poscie.
Na poczatku zaznaczam, ze nie chce dyskredytowac nikogo chociaz osoby wymienione moga tak sie poczuc. Pytanie wstepne - czy chcielibyscie idac do szpitala na operacje aby wykonywal ja chocby najlepszy artysta malarz na przyklad??? Wiekszosc odpowiedzi jest raczej oczywista ![]() Spojrzmy teraz na to kto dokonuje "operacji" na finansach naszej Gminy : § 9. 1. Uchwały NR IV/15/11 RADY MIEJSKIEJ W ŁAZACH z dnia 28 stycznia 2011 r. w sprawie budżetu Gminy Łazy na rok 2011 mówi, że : "Wykonanie Uchwały powierza się Burmistrzowi Łaz." Burmistrz-Pan Maciej Kaczyński na ktorym spoczywa najwieksza odpowiedzialnosc za wszystko co sie dzieje w Gminie jest absolwentem wydziału pedagogiczno-artystycznego (kierunek wychowanie muzyczne) Uniwersytetu Śląskiego. Ukończył też studia podyplomowe w Wyższej Szkole Informatyki przy Politechnice Częstochowskiej Analizujemy, wiec dalej - Komisja Budżetowa naszej Gminy, ktora powinna byc zlozona z najbardziej kompetentnych w tematyce finansow osób...i tak mamy tutaj (kolejnosc alfabetyczna): - Grzesica Marta - emerytowana nauczycielka - Kubasik Stefan - pracownik PKP CARGO S.A. - Nowak Władysław - pracownik PKP CARGO S.A. - Staniaszek Anna - pracownik oświaty - Wałcerz Marcin - właściciel firmy pośrednictwa finansowego (dane zaczerpniete z serwisu : http://skuteczniedlagminy.pl/ ) Jak widac z calego skladu jedynie Pan Marcin Wałcerz ma "jakies" podstawy z zakresu ekonomii. Czym sie zajmuje Komisja Budzetowa? Zeby wskazac, ze nie sa blahe sprawy zachecam do przeczytania planu prac tej komisji: http://bip.lazy.pl/userfiles/file/Uchwal...014/25.doc Warto zwrocic na przytaczane kwestie uwage zeby miec swiadomosc, ze nie jest rozowo jak to glosza niektore populistyczne i marketingowe hasla naszych samorzadowcow. Watpliwe jest, ze dlug Gminy i jej budzet jest pod kontrola... cdn. :-] |
|||
|
20-04-2011, 17:01
|
|||
|
|||
|
to jak ma być,budżet ma być nieobciążony a inwestycje być mają szybko i w dużych ilościach?
|
|||
|
21-04-2011, 08:26
|
|||
|
|||
(20-04-2011 17:01)Gość napisał(a): to jak ma być,budżet ma być nieobciążony a inwestycje być mają szybko i w dużych ilościach? Przeczytał Pan chociaz cały temat czy rzuca tylko puste haselko ? Nikt nie mowi, ze ma nie byc inwestycji czy zadluzenia. W postach powyzej poruszany byl temat inwestycji, ktore powinny byc, ale takie, ktore kreowałyby jakas wartosc dodaną dla budzetu a co za tym idzie Gminy. Taka oczyszczalnia, ktora sie buduje nie wykreuje dochodu dla Gminy, nie spowoduje znaczacego wzrostu zatrudnienia i nie powstanie przy niej seria dodatkowych firm/zakladów. Co do obciazenia budzetu drogi przedmowco polecam zaznajomienie sie z ciekawym pojeciem "mechanizmu dźwigni finansowej" Po zapoznaniu sie znim dowie sie Pan, ze obciazenia jak najbardziej aczkolwiek w odpowiednich ilosciach. Jezeli materialy dostepne na ten temat w internecie okaza sie niewystarczajace prosze o informacje. Przesle wtedy Panu liste ksiazek w ktorych moze Pan zglebic to pojecie i wtedy mam nadzieje merytorycznie juz porozmawiamy dobrze ? :> |
|||
|
21-04-2011, 17:44
|
|||
|
|||
|
,,Jak widac z calego skladu jedynie Pan Marcin Wałcerz ma "jakies" podstawy z zakresu ekonomii.,,
hmm podstawy może i ma ,ale zdobyte w swojej ledwo zipiącej działalnośći gospodareczej a nie szkolnej nauki i mogę stwierdzić z całą odpowiedzialnośćią iż jego wiedza z zakresu ekonomi, czy sfery budżetowej jest w 100 % mierna... i proszę nie stawiać tego pana za przykład ,,pierwszego ekonomisty gminy Łazy,, gdyż urąga pan mieszkańcom Łaz.Każdy kto zna tego pana i miał z nim styczność wie o co chodzi. |
|||
|
22-04-2011, 22:47
|
|||
|
|||
|
Zeby nie bylo watpliwosci co do mojej oceny skladu komisji budzetowej - piszac "jakies" podstawy NIE MIAŁEM intencji wychwalenia kompetencji Radnego Wałcerza. JEstem bardzo daleki od chwalenia kogokolwiek - a napisalem tak poniewaz niektore osoby na tym forum maja tendencje do przyczepiania sie do nieistotnych watkow...dobrze zatem Pan stwierdzil - niech spoleczenstwo Gminy widzi jacy ludzie u nas stają sie ekspertami bo czasem wydaje mi sie, ze ludzie sa zaslepieni i trzeba im pokazac pewne PRAWDZIWE fakty
|
|||
|
23-04-2011, 00:53
|
|||
|
|||
|
Mam do Panów mądralińskich pytanie. Proszę mi w takim razie wymienić 5 osób z gminy Łazy, ok. nawet 3, które waszym zdaniem świetnie odpowiadałyby Panom jako radni. Praktyków, teoretyków z dziedziny ekonomii, prawa, finansów, rachunkowości. To może podieśmy Radnym diety do 7=8 tys i sami eksperci będą?
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości