|
Likwidacja osiedli w Łazach
|
|
29-04-2011, 14:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2011 14:11 przez Lukasz.)
|
|||
|
|||
|
Likwidacja osiedli w Łazach
Witam
W związku z konsultacjami społecznymi w sprawie osiedli (Nr 1, Nr 2 i Nr 3) proszę o wypowiedzi w niniejszej ankiecie. Ankieta ma jedynie cel poglądowy. Likwidacja ma na celu m.in. zmniejszenie ilości osób otrzymujących świadczenia z gminy poprzez "obcięcie" funkcji przewodniczących i rad osiedli z uwagi na istnienie Radnych na terenie Łaz, którzy mają de facto większe możliwości niż przewodniczący osiedli, a co za tym idzie mogą śmiało ich zastąpić. |
|||
|
29-04-2011, 14:14
|
|||
|
|||
|
RE: Likwidacja osiedli w Łazach
Może nie likwidować od razu osiedli, ale nieco "zmodernizować" model ich funkcjonowania.
Może przewodniczącymi osiedla powinny zostawać osoby, które na prawdę tego chcą. Wydaje mi się, że powinno się usprawnić kontakt między "zarządem" osiedla a radnymi wybranymi z tego okręgu. Ponadto zarząd osiedla powinien być funkcją społeczną w pełnym znaczeniu tego słowa, bez wynagrodzenia ...
|
|||
|
29-04-2011, 14:18
|
|||
|
|||
|
Zarząd bez wynagrodzenia nie zrobi nic, natomiast ciężko wybrać "palcem" osoby na dane stanowisko, wybory muszą być, a wynik wyborów nie zależy od tego czy ktoś na prawdę chce czy nie naprawdę.
|
|||
|
29-04-2011, 14:31
|
|||
|
|||
|
Widzę, że ankieta wyjątkowo aktywna
|
|||
|
29-04-2011, 14:35
|
|||
|
|||
|
Dlatego w wyborach powinny wystartowć osoby, które tego chcą. Zorganizować zebranie osiedla i już
![]() Wiem, że w Mysłowicach jest zorganizowane to na takiej zasadzie, że wybiera się na zebranie "zarząd" osiedla i systematycznie zarząd ma spotkania z radnymi, przekazując im swoje i mieszkańców spostrzeżenia, zwraca uwagę na ważne sprawy, etc. Myślę, że to dobra forma wywierania presji (nie w negatywnym sensie tego słowa) na Radnych, mobilizowania ich do pracy. W ten sposób Radni mają ciągły kontakt ze swoimi wyborcami, a Ci mogą później lepiej zweryfikować pracę Radnych. Takie jest moje osobiste zdanie
|
|||
|
29-04-2011, 14:40
|
|||
|
|||
|
a kiedy będą wybory na przewodniczacych i w jakiej formie i gdzie
|
|||
|
29-04-2011, 15:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2011 16:29 przez Lukasz.)
|
|||
|
|||
|
Zebrania osiedli i ich forma są w gestii przewodniczących, mamy w Łazach 3 osiedla i rady osiedlowe (płatne mają jedynie przewodniczący, tu się rozchodzi o jakąś kwotę rzędu 200zł/mc), a z tego co wiem ludzie często nawet nie wiedzą w jakim są osiedlu i kto jest ich przewodniczącym.
Wybory są planowane na końcówkę maja, niemniej pod adresem http://lazowianie.pl/20110429/4202-konsu...e-osiedli/ jest informacja, która mówi o tym, że konsultacje przeprowadzone w urzędzie określą, czy dojdzie do likwidacji osiedli, a co za tym idzie do unieważnienia funkcji przewodniczących. A jak się odbywają? Kandydaci się zgłaszają na miejscu, karty są drukowane na miejscu i prowadzone jest głosowanie tajne. |
|||
|
06-05-2011, 15:59
|
|||
|
|||
|
Dajmy sobie spokoj z wyborami.Opowiedzialem sie przeciwko :aktywistom:spolecznym,szczegolniew ostatnich latach(po 1989r).Tylko kasa,choc niewielka 200-300 zl.,sesje narady.wycieczki itp,a balagan,dziadostwo jaki byl taki panuje nadal.Szczegolnie przed lokalnymi wyborami uaktywniali sie :darmozjady:,obiecujac spolecznosc GLUPOTY.Mieszkam na Trojkacie.I co?.W latach 60 byl BASEN,hustawki,osiedle tetnialo zyciem.A obecnie-wypas psow i kotow,a dzieci przybywa.:Aktywisci; ciagle wzruszali ramionami mowiac ;ze to kolejowe???;Jestesmy w trakcie wykupu mieszkan.AKTYWISTOW nam nie potrzeba.Trojkot lezy w granicach administracyjnych MIASTA LAZY!!!.Jak wybory--to na Trojkat,szukac elektoratu,jak pomoc w jakiejs inicjatywie-CISZA.Mam tylko jedno pytanie--dlaczego radni rozwiazali STRAZ MIEJSKA???Chociaz troche,ale bylo czysciej.LAZOWIANIN.BVOmL.
|
|||
|
06-05-2011, 21:07
|
|||
|
|||
|
bo straż miejska to były największe NIEROBY opieRDALACZE wymiatacze ,,PSICH ODCHODÓW,,... itd....
po prostu mamy więcej etatów policji która czówa nad naszym bezpieczeństwem... |
|||
|
07-05-2011, 11:45
|
|||
|
|||
|
Temu Panu co tak wychwala aktywnosc Policji,zycze dobrego samopoczucia,i zeby mu sie :cos: nieprzytrafilo na ulicy.Sprawca bedzie nieznany.ZDROWKA!!! U2QBD
|
|||
|
07-05-2011, 11:49
|
|||
|
|||
| RE: Likwidacja osiedli w Łazach | |||
|
07-05-2011, 11:58
|
|||
|
|||
|
Jezeli mamy w Lazach takich internautow ktorzy pisza :BYKI:,i uzywaja wulgaryzmow,to czarno widze przyszlosc MiG LAZY(jako spolecznosc samorzadowa).Chyba ze takie epistoly wypisuje...............!!!.yCITa
|
|||
|
12-05-2011, 10:43
|
|||
|
|||
|
ja mam pomysł zaorać Łazy i po sprawie
|
|||
|
16-05-2011, 09:54
|
|||
|
|||
|
Temat do dyskusji bardzo dobry, natomiast dyskusja żenująca.
Taką uchwałą Rada. . .nie zaoszczędzi. Jest to jedyna możliwość bezpośredniego kontaktu społeczeństwa z „władzą”. Co z samorządnością i transparentnością ? Choć na zebrania komitetów osiedlowych nie przychodzi wiele osób to jednak można na nich wysłuchać wielu opinii innych jak te, które mają radni czy burmistrz. Radni oraz burmistrz są powiązani poprzez kluby i koalicje i wiążą ich wspólne stanowiska, nie zawsze racjonalne i obiektywne. Poprzez tę uchwałę zabierze się społeczeństwu możliwość wyrażania swoich opinii, wniosków. Najbardziej dziwi mnie forma konsultacji. Konsultacja anonimowa? Pomysł irracjonalny, budzący wiele wątpliwości. Co to za konsultacja? Każdy „głupi” pomysł można ubrać w anonimową konsultację i uchwała gotowa.. . . hehehe Dlaczego wnioskodawca tej uchwały(burmistrz) nie zaproponował konsultacji społecznej na zebraniu osiedlowym? Można tę koncepcję jeszcze zmienić i dać przykład na mądrą samorządność. Mieszkańcy winni mieć szansę na rzeczową dyskusję, gdyż to oni płacą podatki i winni decydować o ewentualnej przyszłości komitetów osiedlowych. Taka dyskusja jest przede wszystkim potrzebna radnym, którzy podejmują uchwałę. P. Burmistrzu. Jest jeszcze czas by wycofać z porządku sesji RM pkt o podjęciu powyższej uchwały. By w spokoju i bez pośpiechu podjąć mądrą decyzję przez radnych z udziałem społecznym. pozdrawiam
|
|||
|
16-05-2011, 17:03
|
|||
|
|||
|
Panie Henryku!!!.Rady,komitety,juz to przerabialismy.Lubi sie Pan babrac historia!!!.Jak zyje,wybieralem tylu :darmozjadow: i co?.I nic.Poza soltysami w terenie,ktorzy naprawde pracuja--a widac to golym okiem (Niegowonice,Chruszczobrod),to tylko czcza gadka i nic wiecej.Szefowie osiedli z gory ustaleni,itak w kolko(co kadencje!!!!!!!!).To co mysmy sobie wypracowali spolecznie,przed wyborami pojawil sie "darmozjad" i probawal przypisac sobie zaslugi w pracach na naszym osiedlu.OBLUDA!!!.Moze lepiej popracowac nad wydz.gospodarki kom,bo w obecnym ksztalcie nie zdaje ona egzaminu(za duzo przypadkowych ludzi tam pracuje).Wystarczy pojechac do Pilicy, Podzamcza,Ogrodzienca,i,podpatrzec jak inni to robia,a nie jezdzic na wygiby na Wegry,Slowacje,Czechy.UCZMY SIE OD INNYCH!!!nzRfi
|
|||
|
16-05-2011, 19:34
|
|||
|
|||
|
. . .rzecz w tym, by wybrać odpowiednio. . .ale nie można pozbawiać się prawa do głosu, ubezwłasnowolniać się. . .
. . proponuję polemizować z moim postem, a nie ze mną (ja może nie mam racji) . . . czas pokaże, o co chodzi w tym zamiarze . . . ! ! ! (oszczędności poszukałbym gdzie indziej. . . hehehe
pozdrawiam
|
|||
|
19-05-2011, 14:28
|
|||
|
|||
| RE: Likwidacja osiedli w Łazach | |||
|
20-05-2011, 11:07
|
|||
|
|||
|
P.Henryku!!!.Mial pan kiedys swoje 5 min.I co???.Niech pan lepiej wezmie sie za hodowle uroczych pieskow(ma ich pan 2-przeurocze!).Rady osiedlowe zlikwidowac.pPozdrowienia dla wszystkich o podobnych pogladach.Proponuje wysluchania"ulicy",Polecam!!!.IXopW
|
|||
|
20-05-2011, 11:37
|
|||
|
|||
|
Niniejszym informuję, że uchwała dot. likwidacji osiedli została przegłosowana i wejdzie w życie po 14 dniach od momentu opublikowania w biuletynie.
|
|||
|
20-05-2011, 22:31
|
|||
|
|||
|
czyli jak się przedstawia sprawa?
|